9. srpnja 2017.

Zaštita od sunca (iskustvo s ljetovanja)

U ovom postu pisat ću vam o proizvodima za zaštitu od sunca koje sam koristila na nedavnom ljetovanju.Najprije par riječi o vremenskim uvjetima u kojima smo bili. Ove godine išli smo na Tenerife, koji politički spadaju pod Španjolsku, ali najbliže kopno im je Sahara. Tako da možemo govoriti o afričkom suncu, koje je, kako smo se uvjerili, puno jače od našeg.


Za zaštitu od sunčevog zračenja, suprug i ja koristili smo nekoliko različitih proizvoda. Krenut ću od proizvoda za lice za koji sam obećala recenziju, pa ću u ovom postu obaviti i to. Tako da je neću pisati još jednom zasebno.


Clinique even better dark spot defense SPF 50

Ovo je zaštitni losion koji ima mineralni SPF faktor. Radi se o titanium dioksidu. To je prirodni mineral koji, pod uvjetom da se ne radi o nano česticama(one su druga priča), ostaje na površini kože i odbija sunčeve zrake. Proizvodi s mineralnim faktorom pogodni su i za osobe sklone reakcijama, jer se zapravo na apsorbiraju i time je rizik od iritacija manji.
Negativna strana ovih proizvoda je da su uglavnom masni, gusti i ostavljanju bijeli trag na koži.
Ovaj losion srećom nema ništa od toga.


Koristila sam ga već ovo ljeto i kod nas, a intenzivno testiranje imao je na temperaturama koje su sezale i preko 40 stupnjeva. Imala sam ga na licu sedam dana,  po cijeli dan i mogu reći da potvrđujem manje-više sve navode proizvođača.

Nanosila sam ga ujutro, i u dane kad se nismo kupali nisam kasnije obnavljala zaštitu. U licu uopće nisam niti malo izgorjela, osim na jednom mjestu uz rub kose koje  sam jedan dan, očigledno zaboravila namazati. Što se tiče zaštite od sunca ovaj proizvod  od mene ima čistu desetku.

Ako govorimo o sprječavanju pigmentacijskih mrlja, kojima sam jako sklona i tu se dosta dobro iskazao. Nakon povratka činilo mi se da su postojeće  nešto tamnije, no sada se već sve vratilo u normalu, nisam primijetila puno novih.


Sljedeća stvar koja me je oduševila je formula, lagana, fluidna, uopće nije teška na licu i lako se razmazuje. Ne ostavlja bijeli trag zahvaljujući pigmentima u boji kože, koji vam neće dati neku pokrivnost, ali osvježe i daju zdravi sjaj.


Miris je neutralan, fluid je pogodan i za područje ispod očiju, naravno morate paziti da ne uđe direktno u oko. Meni se formula pokazala 100% nekomedogena i nisam dobila niti jedan prištić u vrijeme korištenja.
Cijena jeste nešto veća, ali ja bih ga kupila ponovno bez razmišljanja.
Za 30 ml izdvojit ćete oko 300 kuna.


Rosal Flash Nude tonirani balzam koji pruža intenzivnu SPF zaštitu. Nažalost, nisam na ambalaži nigdje bila našla koji je točno faktor. Pokazao mi se dobar, usne mi nisu izgorjele. Pružio je solidnu razinu hidratacije kroz dan i nešto boje ne usnama.


Sljedeći je proizvod koji smo koristili prvenstveno za tijelo, jer nam je na licu izazvao reakcije, i o kojem imam podvojeno mišljenje.


Avon Sun losion sa SPF 50
U dane kad se nismo kupali nanosili smo ga samo na ruke i ramena, tu se pokazao ok, nismo izgorjeli. Međutim, predzadnji dan godišnjeg odlučili smo se konačno kupati i izgorjeli kao nikad u životu. Napominjem da je temperatura bila samo 26 stupnjeva, da je bilo oblačno i da smo se obilato mazali i ponavljali zaštitu nakon izlaska iz vode. A nismo nešto puno ni ležali na ležaljkama, više smo plivali, i ako je sunce bilo toliko jako očekivala bi da ćemo izgorjeti i u licu, jer nam je stalno bilo izloženo. Međutim nismo, a s obzirom na to da smo za lice koristili jedan drugi proizvod, malo sam počela sumnjati u efikasnost ovog Avonovog losiona.


Što se tiče formule, radi se o klasičnom, gustom, bijelom, masnom losionu za sunčanje, neutralnog mirisa s kemijskim zaštitnim faktorima.


Garnier Sensitive advanced kremu kupili smo dolje za supruga, jer mu je Avon losion napravio iritaciju na licu. Iako kaže da je pazio da ne ide blizu očiju, jedan dan mu je strašno suzilo oko i bilo do sutra natečeno.  Ja mogu potvrditi da treba biti oprezan, jer mi je jednom prilikom ostalo malo na rukama kad sam se mazala i prošla sam s tim po licu. Oko mi je suzilo sljedećih sat vremena.

Što se tiče ove Garnier kreme mogu reći da je suprugu odgovarala, nije mu radila reakcije. Ja sam je koristila samo to jedno poslije podne kada smo se kupali. Dosta je masna i ne bih je preporučila izvan plaže, ali pružila nam je dobru zaštitu i nije radila iritacije, tako da sam u biti zadovoljna.
Nisam se puno udubljivala u sastav, koliko vidim radi se o kombinaciji mineralnog i kemijskog faktora.


U zaključku mogu reći da sam s većinom proizvoda zadovoljna, jedino ću za tijelo sljedeći put potražiti nešto drugo, po mogućnosti s mineralnim faktorom, jer je koliko sam čitala fotostabilan i djeluje odmah po nanošenju, a za kemijske treba neko vrijeme da se upiju i počnu djelovati.

Sigurno ste primijetili da su svi ovi proizvodi s jako visokim zaštitnim faktorom, pa se možda pitate da li smo dobili boju. Jesmo, koliko je moguće, jer smo oboje svijetle puti i teško tamnimo, a ja osobno nisam ljubitelj prženja i nije mi prioritet da se s godišnjeg vratim 156 tonova tamnija.


                                                                 Andreja

2 komentara: